Saakašvili i opozícia deklarovali víťazstvo v parlamentných voľbách

02.10.2012 Celý región

Tbilisi 1. októbra (TASR) - Vládna strana gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho aj opozícia deklarovali víťazstvo v dnešných kľúčových parlamentných voľbách, pričom exit polly predpovedajú tesný súboj oboch politických táborov.

Prezidentove Zjednotené národné hnutie (ENM) po skončení hlasovania vyhlásilo, že si aj naďalej udrží parlamentnú väčšinu.

Podľa vlastných odhadov hnutie získalo najmenej 53 zo 73 kresiel volených v jednomandátových obvodoch, čo by stačilo na udržanie vládnej väčšiny.

Podľa exit pollu, zverejneného súkromnou televíziou Imedi Tv, však opozičná koalícia Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho získala až 51 percent v straníckych kandidátkach, z ktorých vzíde polovica poslancov. Gruzínsky sen má v straníckych kandidátkach až desaťpercentný náskok pred Saakašvilim.

Ivanišvili sa po uzavretí volebných miestností vyhlásil za víťaza a vyjadril očakávanie, že jeho koalícia získa najmenej 100 zo 150 poslaneckých kresiel.

Zo 150 poslancov je 77 volených podľa pomerného systému, založeného na straníckych kandidátkach, zvyšných 73 sa volilo v jednomandátových obvodoch. Okolo 3,6 milióna voličov malo na výber z 2805 kandidátov.

Hlasovanie, v ktorom voliči rozhodovali o novom obsadení zákonodarného zboru na najbližšie štyri roky, má osobitný politický význam.

Po budúcoročných prezidentských voľbách sa v krajine totiž zmení sociálno-politický systém, v ktorom parlament a vláda, najmä premiér, dostanú výrazne väčšie právomoci.
 

Vyberte región